News

—02.04.2020
We are shortlisted!

Our project of the Russian pavilion for the Venice Biennale was included in the TOP 10 finalists of the competition organized by the pavilion.

—31.03.2020
Magda Cichon, Blank Architects — About New Working Conditions and distance work organization

The new working conditions require high flexibility in decision-making and flexibility for architects.

—24.03.2020
Moscow Architecture Prize 2020

Two projects of Blank Architects were nominated for the Moscow Architecture Prize 2020.

—17.03.2020
Nebo shopping center

Nebo shopping center in Moscow, Solntsevo, will be build to the Blank Architects project

—17.01.2020
Trend Island

One of the best concept stores interiors

—27.12.2019
Projects of the Year 2019

Blank Architects selected the best projects of the year.

—19.12.2019
First concrete - Metropolia

Getting started with Metropolia! Today we have poured the first cube of concrete and buried the capsule.

—11.12.2019
Bolshaya Semenovskaya

New Shopping Center is about to be opened.

sev_dol_render_-3.jpg
Name
Location
Program
Status development
Scale
Year
Severnaya Dolina – Shopping Center
Saint-Petersburg, Russia
Program: Landscape, Retail
Status: Ongoing
Scale: 10 000-50 000 sqm
Year: 2017

—30.07.2017
Severnaya Dolina – Shopping Center

Our goal was to suggest a new fresh idea which will be integrated with the existing newly built residential cluster “Severnaya Dolina”. The site is situated very close to “Parnas” metro station, in the place highly fed up with people’s and car’s flows which follow from the suburbs to the center of Saint Petersburg and forth. We thought that as the building area is located in the front side of the metro station and two intensive roads, it has to form cluster’s face and represent the name of the site.

Design Idea -
Canyon inspiration

GLA 24538
GBA 36250

The name “Severnaya Dolina” came to us at the stage of planning, when we did the first pedestrian flow analysis and we made up a decision to draw two main entrances, one from the metro site and the opposite from the residential cluster. In our design we used smooth and flowing forms which show different nature landscapes – valleys, caves, mountain elevations. As the result we’ve got a shape of the mall which reminds us the canyon where two rivers join into one.

We designed the interior part as an integral part of the facade. It exists in the interconnection with it. Interior gallery promenade repeats people’s flows and proceeds into designed landscape.

One of the interesting parts of the facade is a night lighting which shows how the idea can work during the night. Light is integrated in the niches of a composite material. It shines dispersedly from the top. It can work both dynamically and be dimmed. The main accent is made on the entrance zones.

Landscape part was also important for us. Even if we were limited with space the design appeared with sitting areas at the entrances and with small promenade landscape part along the main pedestrian flow, in front of the neighborhood house.

Team
 

Lukasz Kaczmarczyk
partner

Ilia Sukovatov
architect

Ekaterina Karmatskikh
architect

Neya Cheishvili
architect