News

—10.07.2017
WAF 2017

3 projects by BA have been shortlisted for World Architecture Festival 2017

—13.06.2017
New METRO stations competition

Victory !
Now it's officially - Blank Architects won competition for Rjevskaya metro station in Moscow!

—08.06.2016
We are looking for...

Lead architect, architect, junior architect and landscape architect. We always welcome architects, who are exceptional at their job and team players to the max.

—25.01.2017
Moscow Metro Station, finalists list

Blank Architects are among 15 finalists in Moscow Metro Station competition. We've come in the next stage with concepts for "Sheremetyevskaya" and "Rzhevskaya" Stations

—16.01.2017
BAU 2017

Blank Architects visited BAU 2017 and happy to share with you som info and nice photos by Lukasz Kaczmarczyk - Partner / Senior Architect / Head of Concept and Competition Department in Ba

—16.11.2016
6 dimensions

Szymon Matkowski - Partner , Senior Architect and Head of Quality Design in BA - has his own view of the world and work of architect. He developed special system of coordinate and share it with all of us.
Please check this curious article.

—23.01.2017
Riviera Mall under construction

The last stage of construction and finishing of Riviera Mall in Lipetsk, Russia. Fasades and Interiors Design was developed by Blank Architects. At the moment we are very happy with results!

—16.01.2017
Butovo Mall

Butovo Mall was partly opened before holidays!

preston_view_1.jpg
Name
Location
Program
Status development
Scale
Year
Preston Youth Center
Preston , UK
Program: Landscape, Culture
Status: Completed
Scale: 1 000-5 000 sqm
Year: 2016

—13.06.2016
Preston Youth Center

Blank Architects participated in an international competition, organized by the RIBA (Royal Institute of British Architects) in 2015. The competition was to redevelop the existing bus station, which had been designed by BDP architects in 1969 and gave Preston a unique place in coach travel due to its proximity to Britain’s first motorway.

Our task is to design a new brand; a “Youth Center” that will serve as a state-of-the-art facility for the young people of Preston. The County Council was keen to explore the opportunities this development presented to improve the connectivity from the Bus Station through to the wider Preston City Center. This will offer the people of Preston a new attractive civic space and pedestrian route for further development within this part of the City Center.

 

"The recreation area, which is the heart of the Youth Center, will be consciously located in the Bus Station Building.

The Brutalism architecture that was once threatened by demolition has now been given a new heart."

Lukasz Kaczmarczyk
Partner, Senior Architect at Blank Architects

Conversation —
About the New and the Old

1.Entrance lobby 2.Meeting room 3.Open recreation &association area 4.Kitchen and servery 5.Sports hall 6.Climbing wall 7.Fitness suite 8.Boxing /martial art gym 9.Performing arts studio 10.Music room 11.Film and mulit-media room 12.Changing facilities 13.Group work room 14.Enterprise zone 15.Restroom 16.Inclusion room 17.Art, craft & fashion room 18.Health, bueaty and wellbeing activity room 19.Board/training room 20.General menager’s room 21.IT server room 22.General office 23.Two staff meeting rooms 24.Staff room 25.Kick pitch 26.Skate park area 27.External recreation 28.Sports stores 29.Locker rooms
Szymon Matkowski
Partner

Let’s discuss the Royal Institute of British Architects’ (RIBA) competition for a Youth Center in Preston.

Lukasz Kaczmarczyk
Partner

Sure. First of all, let’s discuss the area in and around the station. The western apron of the Preston Bus Station is divided into three equal parts that make up the bus station controlling grids, while the new Youth Center building will take up the northern third and the last two-thirds that make up the public square. The new main entrance to the Preston Bus Station will be situated exactly opposite the entrance to the St. John’s Shopping Center passage, connecting it further to the Markets Quarter. The public square was likewise divided but into two equal parts by a direct passage that leads from the St. John’s passage to the Bus Station’s Main Entrance. Also two shortcuts run from Lord Street and Old Vicarage Street diagonally through the squares to the Main Entrance. These are fast pedestrian lanes for late passengers.
The rest of the space will have to be significantly altered. Two corners of the squares will be uplifted slightly creating the curved planes of the square. The square is not overdesigned with details and leaves space for both spontaneous and organized events like an open-air cinema, art exhibition or beach volleyball contest.

SM

What changes will you make to the exterior of the bus station?

LK

The Bus Station Concourse glazing will become more transparent to connect the exterior and interior as much as possible, parts of the facades will open in the summer time, allowing the building to become part of the square. New lighting and mezzanine glass cladding will be arranged according to the plan. Only the new furniture will not follow the grid, they will be located playfully throughout the space. Also they are the spark of a functional change in this part of the Concourse: lounge chairs for comfortable sitting and waiting, a foosball table for killing time, chairs and tables in front of the cafeteria.

SM

The Youth Center building seems to be very compact and simple.

LK

Yes, efficiency, clear rules, and transparency will be the main design drivers. The recreation area, which is the heart of the Youth Center, will be consciously located in the Bus Station Building. The Brutalist architecture that was once threatened by demolition has now been given a new heart. The zone is full of diverse activities and attracts the attention of travelers, making the bus station a cheerful place, but also highlights the fact that we need a place to exist, that we are creative and co-operative, and forward thinking.

SM

And the building will be fully transparent?

LK
Partner

That’s right you can see from one end to the other, and all of the activities layer one another. But it also gives you privacy when you need it - you simply press a button and make the glass partition opaque. And that’s how the building will look from the outside. It looks like a new white iPhone, with its sharp curved edge when it is split into the old Preston Bus Station, and its glass facades transparent, translucent or opaque, depending on the mood its inhabitants are in.

Team
 

Lukasz Kaczmarczyk
Partner

Magda Kmita
Partner

Alexandra Razina
Architect

Sergei Meshalkin
Architect

Features