News

—20.06.2019
Brosko Mall

Photos from the east. Brosko Mall under construction.

—03.06.2019
RBC Retail Week

Architectural bureau Blank Architects at the Russian Retail Week, RBC

—19.05.2019
Future Housing

A large-scale study of the future housing typology based on studying changes in human behavior and lifestyle, as well as existing formats of living spaces.

—18.05.2019
BIM

Yuri Zhogolev our expert on BIM shares his experience.

—17.05.2019
The Book

«ЗАВТРА НАСТУПИТ СЕГОДНЯ» 100 books left

—30.04.2019
Arch Moscow 2019

Blank Architects will participate at the special project "Future Housing" and present new book!

espoo-render_-4.jpg
Name
Location
Program
Status development
Scale
Year
Central Campus of Aalto University – Competition
Espoo, Finland
Program: Office, Mixed, Culture
Status: Ongoing
Scale: 50 000-100 000 sqm
Year: 2013

—31.01.2013
Central Campus of Aalto University – Competition

With our design we aimed to create a hub for business, technology and art to come together and exchange ideas and thoughts in order to enhance the synergy between those branches.

We created a central space for the Ottaniemi neighborhood, a focal point not only for the Aalto University Campus but also for the whole district.

The urban atmosphere was kept in scale with the original Aalto masterplan and its surrounding buildings. The ‘hard’ square acts as a counterpart to the ‘soft’ square and provides a sensation of gatherings,
meetings, activities and relaxation.

Functional Idea — Communication

52 000 sq.m.

-Using local/regional construction materials (local
wood and Finnish granite cladding)

  • Using reclaimed wood / stone cladding
  • Waste collection with recycling

The main square guarantees a proper visualization of the University’s Main Building designed by Alvar Aalto and the new School of Art, Design and Architecture and also provides an entrance area to the campus for the incomers arriving by metro and cars. All the functions of the newly added buildings orrespond and connect to the existing functions, the commercial alley was designed opposite the shopping - pavilion at the east of the plot, the Lumen center connects to the Department of Information and Computer Science.

The design department of the new school is easily accessible by the Department of Wood Research and Mechanical Engineering laboratory. Our design provides lots of covered passages in order to enhance communication during the winter time as well.

The designed building consists of a podium structuren that formulates the sides of a square and incorporates the common, open to public functions such a learning center, exhibition area, a campus information point, a canteen and a main school loop that overhangs and centers all the school departments.

Interior — Path

6 floors

  • Green roofs – rainwater and temperature bufferip>
  • Rainwater harvesting for watering plants
  • Graywater reuse for flushing toilets
  • Water-efficient bathroom faucets

A communication and activities ‘path’ strolls through all the departments and ascends from the main entrance hall to the top level with a cafe from which to view Aalto and descends back to the sculpture courtyard. It organizes the departments and provides a wide range of possibilities for encounters, informal meetings, discussions and integration of all building users and its visitors.

The ‘path’ as a communication route has been designed in a way that exhibits the best aspects of the building and its surroundings. Also steps interlocking with sitting podiums, ramps, and a travolator provide many diversified sensations while moving around.

At every level where the path intersects open spaces such as mini-squares are provided. They are surrounded with generic use functions and with common access while departments’ specialized spaces are located a bit to the side in order to guarantee restricted access.

Team
 

Magda Cichon
partner

Lukasz Kaczmarczyk
partner

Magda Kmita
partner

Agata Stebel
leading architect

Alexander Nereviatkin
architect

Michal Pajakiewicz
architect

Features

2013