News

—12.04.2021
Architecture of a country houses

The comfortable architecture of a country houses is based primarily on the contact with nature: it is important that a person, having traveled a long way from the city, does not get to another "city", but finds himself in a natural environment.

—01.04.2021
Transformation of the offices

"The office for the employee becomes a place where he wants to go, not just needs to be." Magda Kmita, partner at Blank Architects, told CRE magazine about the changes taking place in modern offices, where work is now not a necessity, but an opportunity.

—23.03.2021
New interview

Founding partner of Blank Architects Magda Cichon for Pro Rus magazine.

—19.03.2021
Looking for architects

We are looking for a creative, sociable professional for the position of architect!

—18.03.2021
Maxi Mall Kazahstan- work in progress

The interiors of the shopping center are already on progress: take a look inside with us.

—15.03.2021
Blank Architects project was shortlisted in the Moscow Architecture Award 2021

Moskomarchitektura has announced the shortlist of nominees for the Moscow Architecture Prize, a prestigious award that annually evaluates the best new projects in implementation.

—09.03.2021
We are hiring: Visualizer with fluent English

We invite a visualizer to the Blank Architects team to work on the visualization of interior and exterior projects.

—17.02.2021
Blank 360: new 3D-visualization product by Blank Architects

Explore architecture and design on the screen of a laptop or smartphone. Blank Architects has launched a new product Blank 360: we implement VR static tours for interior projects.

—08.02.2021
Residential complex in Lefortovo

Blank Architects created an architecture for a new residential complex of the developer "Argo" in the Lefortovo district.

—05.02.2021
New business center Geolog

Blank Architects creates an architectural concept, interior and landscape design for the mixed-use business center Geolog

letnisad-8.jpg
Name
Location
Program
Status
Scale
Letni Sad — Shopping center
Moscow, Russia
Program: Retail, Interiors
Status: Ongoing
Scale: 1 000-5 000 sqm

—06.12.2019
Letni Sad — Shopping center

The Letniy Sad Shopping Center
This shopping center is a part of multifunctional housing, social and business complex, and is located in the north part of Moscow. It consists of three aboveground levels of retail trade and two underground levels of parking.
Its functional zones include: 1-3 floors with shops; the 3rd floor includes space for an unusual food court — restaurants with open bars called “Orangereya” (The Greenhouse). All the floors are connected through a round, central atrium with a glazed roof and vertical greenery.

Concept — The Greenhouse

Total area of the shopping center 30000 sq.m
Project area 7720 sq.m.

greenhouse
eco-style

Our main task was to create comfort and coziness for the visitors, in order to make the “Letni Sad” shopping center a unifying element for two different sides of life: the active urban environment and a feeling of peace and appreciation of nature. This thesis is expressed in the interior by the use of organic colors, texture, plant prints, plus a lot of light and air.
The project’s individuality and recognisability has been achieved through the black met-al construction pavilions, which are typical for greenhouses. These type of cafe pavilions are the attraction points on the intersection of the primary transit routes.
Materials and methods: use of a grid structure in the column framing, “street" lighting, decorative suspension achieved in a plant-like style, showcases made of thin metal framework, wood/stone texture and concise lightning.

Idea — Food square

3rd floor

greening
light
harmony

The Food court is located on the third floor of the shopping center. There is a distinctive zone with cozy nooks for relaxation and an open space with a central bar and live greenery. Metal framework arches and pavilions create the necessary division of functional zones, and create a recognisable style for the greenhouse. Natural lightning is achieved via the use of lateral pano-ramic windows and zenith lanterns.

Design — Atrium

connects 3 floors

center
light
green area

The main accent of the interior is the central atrium. The atrium framing is made of a rack structure with point lightning and light radiuses on the ceiling. Through the atrium, all the floors, passages and vertical greenery are connected.

Design — Floor

2 shades of grey

leaves
gradient

The floor imitates fallen leaves. Two shades of grey ceramic granite are laid in the shape of a rhombus, creating a gradient from dark to light. This method allows the showcases and central constructions of the cafe and atrium to be highlighted.

Team
 

Magda Kmita
partner

Alena Panfilova-Korsakova
leading architect

Tatiana Leontieva
leading architect

Elena Prugova
Architect

Valeriya Zhurbenko
Architect