News

—20.08.2018
The latest articles

Lukasz Kaczmarczyk about responsible architecture.
Alexandra Razina and Tatiana Leontieva about education programs abroad.

—25.07.2018
Railway stations

The station is for everyone. How sports creates new centers of urban life.

—12.07.2018
Instruction

Special project REDEVELOPMENT.INSTUCTION.

—28.05.2018
We are looking..

Blank Architect is looking for experienced Architect

—21.05.2018
Arch Moscow 2018

Special project, lectures and discussions for 6 MOSCOW BIENNALE ARCHITECTURE by Blank Architects.

—01.05.2018
Modeling Workshop

Blank Architects Modeling Workshop was officially opened.

—23.04.2018
Retail Exhibition MAPIC

We wait for everybody at Retail Exhibition MAPIC Russia in Moscow on 24-26 April

ivanteevka0001.jpg
Name
Location
Program
Status development
Scale
Year
Ivanteevka – Shopping Center
Ivanteevka, Russia
Program: Landscape, Retail
Status: Ongoing
Scale: 10 000-50 000 sqm
Year: 2018

—31.12.2018
Ivanteevka – Shopping Center

The task of the project was to find a bright self-sufficient solution and to form a unique space, inscribed into the urban context in combination with beautiful landscape features. For a holistic perception of the project, all its components are needed, so we worked in a single concept as the building itself of a shopping complex with landscaping, and the space of common areas.
Zarechnaya and Novaya Sloboda street are forming a triangular plot which is opening to the floodplain of the river Ucha. For us it was important to organize a composition which will be open to water integrity and create a visual connection and pedestrian accessibility of the Shopping Complex to the embankment.

Main Building - Facades Composition

3 floors

Program – Retail
Status – Concept

Overstep volumes of the main facade accentuate the main entrance to the building. Special plasticity of the facade connects the shopping complex with pavilions on the embankment. The main facade is made as much as possible using glazing, which allows visitors to observe the shopping center life from outside. Also from inside visitors have a beautiful view to the green "canyon" and the embankment of the river Ucha.

Embankment - Pavilions

2 floors parking

eco-market
arcade
Greek Acropolis

Composition of the embankment is formed by the pavilions of the restaurant and eco-market. Buildings along the arc around the embankment, creating an arcade, through which as through the front gate we are sent to the main building of the shopping complex through the green alley. In the basis for the shape formation of pavilions included the principles of Greek churches, where on a powerful stylobate erected columns. We used a brick foundation that cites the existing industrial environment and lightweight corten structures that parallel the port buildings. The hierarchy of the heights of the building forms a powerful composition, and creates a modern interpretation of the Greek Acropolis.

Architectural composition – Canyon

Building area – 6 208 sq.m.

multilevel
streets
parking

Multilevel architectural composition of this level rises above the river, the peak of which is the open volume of the shopping center. Cubic structural forms of the building are completed by the "canyon" which is cutting the parking in two parts. The open two-level parking is organized so that visitors can make entry and exit from two streets and have direct access to the landscape corridor between the shopping center and the river.

Materials – Combination of nature with the tectonics of our time

GBA 24 912 sq.m.
GLA 16 605 sq.m.

origami
fibre-cement
brick

The axis of the "canyon" is directed to the central square of the embankment with a fountain. The theme of water and the smooth transition to it are emphasized by corten steel art objects. These are sculptures of birds, made like origami. This image echoes with the general idea of the project - a combination of nature with the tectonics of our time.
In the facades of the shopping center, we used such material as: clinker bricks, facade tiles (Arch skin), fibre-cement panels, granite and sandwich panels.

Landscape – combination of urbanism and nature

Land area 22 246 sq.m.

landscape
Perennials
Grasses
Bushes
Trees

The central element of landscaping is the greenery «canyon» (open descent to the embankment from the level of the main entrance to the shopping center). This element is a landmark of the shopping complex and claims about the combination of urbanism and nature. The path laid between the two levels of parking is designed in such a way as to create an impression on the observer of wildlife. Landscape elements use perennials and grasses; it is planned to plant several mature trees with the intention to attract the viewer's attention, from all possible points of the shopping center and the adjacent territory. The slope was formed by four platforms connected by stairs. To facilitate the construction, it was decided to arrange two lower platforms on the mound, and the two upper platforms on v-shaped columns, with the possibility of passage under them. Thus, the transparency of the descent is created and open the view of the greenery and the embankment from underground floor.

 

Blank Architects Modeling Workshop