News

—12.04.2021
Architecture of a country houses

The comfortable architecture of a country houses is based primarily on the contact with nature: it is important that a person, having traveled a long way from the city, does not get to another "city", but finds himself in a natural environment.

—01.04.2021
Transformation of the offices

"The office for the employee becomes a place where he wants to go, not just needs to be." Magda Kmita, partner at Blank Architects, told CRE magazine about the changes taking place in modern offices, where work is now not a necessity, but an opportunity.

—23.03.2021
New interview

Founding partner of Blank Architects Magda Cichon for Pro Rus magazine.

—19.03.2021
Looking for architects

We are looking for a creative, sociable professional for the position of architect!

—18.03.2021
Maxi Mall Kazahstan- work in progress

The interiors of the shopping center are already on progress: take a look inside with us.

—15.03.2021
Blank Architects project was shortlisted in the Moscow Architecture Award 2021

Moskomarchitektura has announced the shortlist of nominees for the Moscow Architecture Prize, a prestigious award that annually evaluates the best new projects in implementation.

—09.03.2021
We are hiring: Visualizer with fluent English

We invite a visualizer to the Blank Architects team to work on the visualization of interior and exterior projects.

—17.02.2021
Blank 360: new 3D-visualization product by Blank Architects

Explore architecture and design on the screen of a laptop or smartphone. Blank Architects has launched a new product Blank 360: we implement VR static tours for interior projects.

—08.02.2021
Residential complex in Lefortovo

Blank Architects created an architecture for a new residential complex of the developer "Argo" in the Lefortovo district.

—05.02.2021
New business center Geolog

Blank Architects creates an architectural concept, interior and landscape design for the mixed-use business center Geolog

europa-sc_-view_-1.jpg
Name
Location
Program
Status
Scale
Europa – Shopping Center
Kursk, Russia
Program: Retail
Status: Completed
Scale: 10 000-50 000 sqm

—15.12.2014
Europa – Shopping Center

We designed the "Europa" shopping center from scratch. We erected, on a simple square plot, a simple three-story building.

With a hypermarket located on the ground floor and a multiplex cinema with a grand food court on the third floor. The single main façade is the most powerful one. The building is located at the main junction that joins the northern and western parts of the city.

Concept –
The Facade Makes it All

3-D perforation

“We managed to create the effect of an almost floating building; it seems to be detached from the ground, a little bit like a big-box hovering in the air. This is thanks to the glazed ground floor with its recessed façade.”

The perforation looks as if a piece has been cut out and bent around the outside and left there, sticking out. To emphasize the effect, we have painted one side of each element with a bright red color, creating a simple but effective façade detail.
The building seems to be detached from the ground, a little bit like a big-box hovering in the air.
This is thanks to the glazed ground floor with its recessed façade. The second and third levels are supported by the V-shaped columns and huge three-dimensional logotype with the name of the shopping center.

The design idea for the façade came about as a result of playing with the two main viewpoint directions from that route. The rectangular-shaped façade was divided diagonally into a lower and an upper part.
The lower part was pivoted toward the east and the upper part toward the west. The perforation of the façade gives it a 3-D aspect, especially at night when the light plays off it - creating a colorful spectacle behind the wall and through the perforation.

Conversation —
Simple square plot

Lukasz Kaczmarczyk
Partner

The "Europa" shopping center involved creating a brand new building on a simple square plot. What did you decide on for the design of the building and what was the motivation behind it?

Alexandra Razina
Architect

To suit the simple square plot, we created a simple three-story building with a hypermarket located on the ground floor and a multiplex cinema with a grand food court on the third floor. The single main façade is the most powerful feature of the design. The building is located at the main junction that joins the northern and western part of the city and the location is basically what inspired the design. The idea for the façade came about as a result of playing with the two main viewpoint directions from that route.

LK

Tell us more about this façade, what does it look like?

AR

It’s a rectangular-shaped façade which we divided diagonally into a lower and an upper part. The lower part was pivoted toward the east and the upper part toward the west. The façade is perforated to give it a 3-D aspect, so although it seems like a simple design, the perforation allows light to play off the building, creating a colorful spectacle behind the wall and through the perforation.

LK

How does the perforation work in terms of design?

AR

It’s designed to look as if a piece was cut out the building then bent around the outside and left there, sticking out. We used color to emphasize the effect, by painting one side of each element with a bright red color, creating a simple but effective façade detail.

LK

So although you say you created a simple building, there is actually a lot of clever design aspects that prevent it from becoming too simple, or plain perhaps. What other design aspects draw attention to the building?

AR

We managed to create the effect of an almost floating building; it seems to be detached from the ground, a little bit like a big-box hovering in the air. This is thanks to the glazed ground floor with its recessed façade. The second and third levels are supported by the V-shaped columns and huge three-dimensional logotype with the name of the shopping center.

LK

Does the façade feature any logos?

AR

No, in fact we managed to keep the front façade almost free of shops’ logos. Instead the logos are placed on the sides of the building which means they are more visible when approaching the building both from the east and the west.

LK

Very clever. Thank you for explaining the project to me.

Team
 

Lukasz Kaczmarczyk
Partner

Magda Cichon
Partner

Alexander Nereviatkin
Architect

Marijn Bokhorst
Architect