News

—12.04.2021
Architecture of a country houses

The comfortable architecture of a country houses is based primarily on the contact with nature: it is important that a person, having traveled a long way from the city, does not get to another "city", but finds himself in a natural environment.

—01.04.2021
Transformation of the offices

"The office for the employee becomes a place where he wants to go, not just needs to be." Magda Kmita, partner at Blank Architects, told CRE magazine about the changes taking place in modern offices, where work is now not a necessity, but an opportunity.

—23.03.2021
New interview

Founding partner of Blank Architects Magda Cichon for Pro Rus magazine.

—19.03.2021
Looking for architects

We are looking for a creative, sociable professional for the position of architect!

—18.03.2021
Maxi Mall Kazahstan- work in progress

The interiors of the shopping center are already on progress: take a look inside with us.

—15.03.2021
Blank Architects project was shortlisted in the Moscow Architecture Award 2021

Moskomarchitektura has announced the shortlist of nominees for the Moscow Architecture Prize, a prestigious award that annually evaluates the best new projects in implementation.

—09.03.2021
We are hiring: Visualizer with fluent English

We invite a visualizer to the Blank Architects team to work on the visualization of interior and exterior projects.

—17.02.2021
Blank 360: new 3D-visualization product by Blank Architects

Explore architecture and design on the screen of a laptop or smartphone. Blank Architects has launched a new product Blank 360: we implement VR static tours for interior projects.

—08.02.2021
Residential complex in Lefortovo

Blank Architects created an architecture for a new residential complex of the developer "Argo" in the Lefortovo district.

—05.02.2021
New business center Geolog

Blank Architects creates an architectural concept, interior and landscape design for the mixed-use business center Geolog

Name
Location
Program
Status
Scale
River Bay — Shopping center
Chelyabinsk, Russia
Program: Mixed
Status: Ongoing
Scale: 10 000-50 000 sqm

—01.02.2020
River Bay — Shopping center

The building area is situated in the central part of million-person city Chelyabinsk on the North bank of the Miass river. The architectural object is to be built in several stages. This building is intended to be new architectural dominant, improve the river promenade and the image of the city.

(push onto the picture)

Goal — Improvement of urban communication and development of coastal areas

Mall: GBA: 39799 м2
GLA: 32637 м2
Offices: GBA: 1400 м2
Apartments: GBA: 22800 м2
Spa: GBA: 480 м2

River
Dynamic
Dominant

Exploring the city it became clear that the urban fabric around the river has a low density and because of this wayside accesibility between districts is deteriorating. Also, ecological condition of river is not the best because of low level of attention to it - fish dies and garbage nails to the shores. Nevertheless, the river has great potential to be recreational and sematic of the city.
By embankment developing and creating activity in the river area, we can change current situation for the better. In projecting suggestion city square is formed by crossing pedestrian flow of the North of the river, public transport spots and their following the Miass river's shore. Also this object is intended to be new vision appearance in Chelyabinsk and upright dominant which will be clearly visible from the main streets.

Concept — Attracting the maximum flows into the object space

Floors: 28 floors
Parking: 3 floors

Flow
Entertainment

Various and flexible program of the building:
The filling of River Bay meets the shopping mall design tendencies - this is the venue and resting-place. Such places have a maximum shift of the functions. Program of project includes: square, shopping mall, co-working spaces, offices, apartments, cinema, underground and ground-based parking, access to the river, observation desks and so on.
Motivation of people to rise to the upper floors:
Attracting the maximum flows into the all object levels occurs due visual landmarks inside the building and in the open atrium. Besides, operated roof with beautiful city views is intended to attract visitors.
Vision appearance:
Architecture assumes smooth forms. The motion of form develops to the top: blocks, separated by "streets" on first levels are uniting with shopping gallery. Areas, where potential customer should follow, are dedicated geometrically: entrances and vertical routes become visible in atrium of the building. Big smooth disclosure of form appears as an amphitheater from river side and continues as a seafront. The object lives differently at different times of the year and it's always relevant due to flexible conceptual solutions.

Design — 5 stages

Land area 16 319 sq.m.
Building area – 64 480 sq.m.

Square
Embankment
Amphitheatre

Stage 1
Embankment, swimming pool, ground-based parking from the Eastern side should be constructed in the first place in order to make the place interesting for citizens to attract flows of people already at this stage. It's also necessary to establish a pedestrian connection with the opposite shore.
Stage 2
Goal: organization of cafe and trade around the attraction spot.
Object: block with cafe, shops and offices from the river side (marked blue on the scheme)
Stage 3
Construction of the main blocks of the shopping mall. Creation of the square and inner streets. Organization of the underground-based parking.
Because of construction of covered gallery between blocks near the river and roads, in this stage appears a circulation on all of levels inside the mall.
Day-and-night functions appear in this building. A city-wide visual attractor appears on the roof - funicular.
Stage 4
Construction of tower from the river side
Stage 5
Construction of tower from the road side and construction of the rest of the shopping mall.

(push onto the picture)

Landscape — connection with the river

Land area: 16 319 sq.m

embankment
river
connection
public space

There is an ambitious aim in front of us: to turn the city in the direction of the river and make the embankment a comfortable place for leisure.
At the moment, isolation of the river makes potentially active urban space a zone of exclusion, it tears the fabric of the city, dividing it into two parts.
We want to draw public attention to the opportunities of the clean river and to show it is possible. Planned activities will contribute to this. It is necessary to establish a pedestrian connection with the opposite river bank and add various activities: for example to direct views from restaurants and create recreational areas on the water, as well as set up a pool on the river that will be filled with pre-clearing water.